Ajankohtaista

Ajankohtaista Kempaksen juhlavuodesta 2017, mikä on edennyt jo puoleen väliin. FINLANDIA 100- Kruunu Suomineidolle suihkulähde suitsuttaa vettä Kappelinsalmessa. Akvarellikurssi kesäkuussa Montefeltrossa, Italiassa on nyt myös miellyttävä muisto vain.

Yhteisnäyttely Jorma Hynnisen kanssa Kylmäpihlajan majakalla on avoinna päivittäin klo 11-18 elokuun 27. asti. Taiteilijat ovat ainakin tuolloin paikalla. Muulloin sopimuksen mukaan ja vaikka maissakin tavaten, sillä minä, Lasse asun Raumalla. Puh. 0500-325309. Jorman puhelin on 040-5212100 Leppävirroille ja siksi hän on ehkä hankalammin tavoitettavissa.

Juhlanäyttely Rauman taidemuseossa 1.12. alkaen on ollut jo pidemmän aikaa työn alla. Toimimme yhdessä taidemuseon amanuenssin Hanna Kasken kanssa. Töitä on löytynyt eri kausilta oikeinkin mukavasti, eikä teoslainauksia ainakaan ulkomailta tarvita. Kokonaisuuteen valittavat työt tullaan kuvaamaan ja osa niistä tulee tehtävään julkaisuun, minkä tekeminen etenee käsi kädessä näyttelyn kanssa. Itse asiassa kirja ja näyttely ovat pitkälti toinen toisiaan täydentävä kokonaisuus.

Juhlajulkaisu tulee samalla olemaan omaelämänkerta, jonka tarinoita olen kirjoitellut jo yli 5 vuotta. Pelkkä taulun nimi ja vuosiluku esim. New York 1990, ei kerro katsojalle juuri mitään. Kun siihen tulee lisäksi koko näyttelyprosessin taustat, sekä se hiki ja nähty vaiva, rupeaa katsoja ymmärtämään taiteilijan elämää paljon paremmin.

Sama koskee henkilöakvarelleja. Kun kerron mallista ja työn taustoista - usein lämmintä huumoriakaan unohtamatta, kuva avautuu aivan eri tavalla. Olen huomannut, että kirjoittaminen ja tarinat ovat viime vuosina usein alkaneet kuljettaa minua ja maalausta niin että tarina onkin noussut ykköseksi.

Ko. kirja tulee olemaan ikään kuin näyttelyn selitysopas, mikä pitäisi oikeastaan lukea ensin läpi ja sitten katsoa näyttely vaikkapa peräti kirjan kanssa.

Näin maalauksista saa moninkertaisesti enemmän irti kuin vain näyttelyn läpi kävellen ja siitä töitä niiden taustoja tuntematta tarkastellen. Kirjoittamani tekstit on oikolukenut alan rautainen ammattilainen, pyhärantalainen toimittaja, Asko Tanhuanpää.

Nyt materiaalia alkaa olla kutakuinkin riittävästi kasassa ja kuvioon astuu pian toinen raumalainen kokenut kuvan ja tekstin konkari Pekka Lehmuskallio, joka ikuistaa kirjaan tulevat työt ja rupeaa taittamaan sitä meidän yhteisellä linjauksellamme.

Tällä Hannan, Askon, Pekan ja allekirjoittaneen tiimillä me jatkamme kohti loppusuoraa, eli syksyä. Marraskuun alkupuolella pitäisi lukijoilla olla käsissään uunituore Kempaksen persoonaa ja taidetta avaava kuvallinen omaelämänkerta. Siihen ainakin pyrimme.

Luonnikasta suvea kaikille!

Suomalaisen kuvataiteen päivänä 10.7.2017

Lasse Kempas

Konsuli, kuvataiteilija

PS. Oma kesä menee vielä tiiviisti Kaurasten mökillä munkin työkammioksi muutetussa vierasmajamme kirjoituksiani tarkastellen ja ehkä jotain vielä lisää kirjoittaenkin. Pysäytin ko. mökin jääkaapinkin, ettei sen hurina haittaa keskittymistäni. Saa kuulua vain vaimeaa lokkien kirkunaa ja aaltojen loisketta rannassa… ei mitään haravointiehdotuksia tms.