Muotokuvan hankinta

Olen maalannut muotokuvia yli 40 vuotta. Malleina on ollut yhteiskunnan, teollisuuden, kaupan, puolustusvoimien ja muiden julkisten tahojen niin merkittäviä henkilöitä, että heistä on päätetty maalauttaa muotokuva työuran tai eläkkeelle siirtymisen johdosta, koska edeltäjistäkin on tehty.

Olen tehnyt muotokuvia myös lapsista . Niissä käytän akvarellitekniikkaa, sillä niillä saa erityistä herkkyyttä. Henkilöakvarellit ovat minun erikoisosaamistani. Niillä nousin 1970- 80 luvulla valtakunnalliseen tietoisuuteen ja pääsin mm. Taidemaalariliiton jäseneksi.

Virallisen, firmaan tai yhteisöön tulevan muotokuvan maalaan öljyväreillä ja sovitan sen koon ja muut seikat niin, että se ”istuu” hyvin aikaisemmin maalattujen muotokuvien sarjaan.

Kotiin tulevan työn teen henkilöakvarellina ja ne ovatkin olleet erityisen pidettyä. Julkisuuteen jäävä öljyvärimaalaus on aina tavan mukaan arvokas ja muodollinen- niin kuin kuuluukin. Se viestii nykyisille ja tuleville sukupolville omalla kielellään kuvatusta persoonasta ja hänen ammatistaan.

Kotiin tuleva työ onkin sitten huomattavasti leppoisampi. Se ei hyppää silmille niin kuin suuri öljyvärityö saattaa kotioloissa tehdä. Se ei vaikuta myöskään liian narsistiselta. Tavallisesti sen koko mietitään sopivaksi aiottuun paikkaan, josta on kotona neuvoteltu. Kuten sanottu, toteutan sen siis erikoisalallani eli henkilöakvarellina. Ohessa on näytteitä tältä alueelta.

Usein olen kuvannut mallin mieliharrastuksensa parissa tai vaikkapa anta- maan viitteitä siitä. Näistä asioista sovitaan mallin ja tämän puolison kanssa.

Minulla on mallikirjoja aikaisemmin tehdyistä töistä. Voin lähettää ne katsottaviksi. Näet myös näiltä sivuilta muutamia näytteitä.

Ennen maalauksen aloittamista tehdään kirjallinen sopimus, jonka kumpi- kin osapuoli allekirjoittaa ja siten sitoutuu noudattamaan omalta osaltaan sen ehtoja. Minulla on useita aiempia sopimuksia malliksi. Minulta löytyy myös kaikki tarvittava tieto, kokemus ja välineistö työn luovutus- ja julkistamistlaisuuteen airuenauhoista harmaaseen kankaaseen ja telineeseen, jolle öljyvärityö ripustetaan. Pitkän kokemuksen tuomalla rutiinilla osaan tarvittaessa neuvoa paljastustilaisuuden menettelytavoista. Pystyn siis toimittamaan muotokuvaprosessissa kaiken ”avaimet käteen”-periaatteella ja tilaaja voi keskittyä vaikka puheen valmisteluun. :):)

Aikaa hankkeelle pitää varata ainakin puoli vuotta, mielellään enemmänkin. Sovimme mallin kanssa n. tunnin pituisista istunnoista, joita tarvitaan. 4- 6 kappaletta. Ne voidaan pitää ateljeessani Raumalla, mutta myös muualla esim. Helsingissä vaikkapa Suomalaisella Klubilla, jonka jäsen olen. Alun tutustumisvaiheessa teen omia mallin havaintojani persoonasta, mutta tapaan mielelläni myös hänen puolisoaan, joka voi kertoa omia näkemyksiään.

Kun istuntoihin päästään, aloitan aina tekemällä hiilellä useita luonnoksia ja miettimällä mikä olisi mallille sopiva asento, taulun mahdollinen rekvi- siitta ja miljöö. Esim. v.2014 toteutetussa professori Pertti Aarnion muotokuvassa hän on valkoisessa lääkärintakissa työhuoneessaan ja silmäilee kansainvälistä ANGIOLOGY- julkaisua, jonka kannessa on kuva sydämestä ja sen veren- kierrosta, eli hänen sydänkirurgin urastaan. Se kertoo myös siitä, että hän on kansainvälisen sydänkirurgien järjestön toiminnassa aktiivinen johtohahmo ja maailmalla paljon kysytty luennoitsija alan kongresseissa.

Jotta minun ei tarvitse piinata mallia kohtuuttomasti esim. istuttamalla häntä ateljeessa kun maalaan vaikkapa lääkärin takin laskoksia, otan myös valokuvia, joista näen valot ja varjot yms. seikat, joiden maalaaminen vaa- tii aikaa ja huolellisuutta, jotta ne näyttävät uskottavilta.

Olen saanut syntymälahjan ja Turun Piirustuskoulusta 1970-luvulla opit, niin että muotokuvistani tulee näköisiä. Kertaakaan ei ole tarvinnut arvailla ketä kuva esittää, tai niinkuin eräässä muotokuvan paljastustilaisuudessa joku oli todennut: ” Muotokuva esittää paikalla olijoista eniten mallia.”

Sitten se hintapuoli:
Hinnat eivät ole aivan apteekin hintoja ja niistä voidaan neuvotella. Firman pakettihinta on ollut n, 20.000 e ja se sisältää yhtiöön jäävän öljyvärityön, sekä kotiin tulevan akvarellin. Pelkän akvarellihenkilökuvan hinta on 6000 e. Lasten kuvat ovat 3000 e.